fbpx

Principi
projektovanja enterijera

Previous
Next

1. Ponavljanje

Ponavljajući elementi kao što su boja, oblik ili tekstura mogu pomoći u objedinjavanju prostora i stvaranju doslednog vizuelnog iskustva. Neusaglašeni tepisi, različite šeme boja ili prozori stvaraju zabunu u prostoru.  Boja, pločice, tepih i tapete zaista su jednostavni načini za stvaranje ponavljanja.

2. Ravnoteža

Definicija ravnoteže je „ravnomerna raspodela težine koja dovodi do stabilnosti ili ravnomernosti“. Uravnoteženi dizajn čini upravo to; stvara jednakost i simetriju koju oko voli. Ali kao i kod većine ovih principa, ako se previše rigidno primene, može postati dosadno. Poboljšajte ravnotežu drugim aspektima dizajna kako biste ga učinili malo manje formalnim.
Da biste to uradili kod kuće, pronađite centralnu tačku svog prostora, što može biti televizor, kamin ili veliko umetničko delo. Zatim ravnomerno rasporedite predmete sa obe strane. Uverite se da su identične ili jednake vizuelne „težine“ (težina zavisi od veličine, boje i teksture, npr. crna ima veću težinu od sive). Takođe možete da isprobate asimetričnu ravnotežu – umesto da postavljate predmete kao da su odraz u ogledalu, poigrajte se pomalo neuravnoteženom kombinacijom težina, boja i tekstura. Pokušajte i pogledajte kako napredujete!

3. Harmonija

Ovaj princip se koristi da bi se čovek smirio u svom okruženju i stvorio jedinstvo, eliminišući na taj način bilo kakav nemir. Harmonija u određenom smislu pruža „tačku“ bilo kom dizajnu enterijera – kada je na snazi harmonija, prostor bi trebalo da se oseća potpunim, jer se svi njegovi delovi međusobno povezuju i dopunjuju. Ovaj osećaj rezultat je ravnoteže, razmere, proporcije i ponavljanja koji se koriste u pravim količinama. Harmonija je mera po kojoj sudimo da li prostor funkcioniše ili ne.

4. Skaliranje

Skaliranje se odnosi na odnos između dva ili više objekata. Ono je ključna u arhitekturi i dizajnu enterijera, jer ove discipline rade sa nekoliko standardizovanih merenja kao što su visina klupe, širina hodnika i veličine stolica. Кompenzacija ovih elemenata standardne veličine sa drugim elementima različitih veličina i visina može stvoriti zaista zabavan vizuelni doživljaj za prostor. Кada primenjujem ovo načelo na svakodnevni dizajn, posebno uživam u igri sa veličinom i razmerom umetničkih dela, biljaka i negativnih prostora. Ova područja nude prilično jednostavan način da oku date nešto zanimljivo za fokusiranje.

5. Proporcija

Proporcija se obično poklapa sa skaliranjem, ali je ipak malo drugačija. Tamo gde skaliranje opisuje poređenje predmeta jednih s drugima, proporcija se više odnosi na način na koji nameštaj i predmeti izgledaju u prostoru, kao i u odnosu jedni na druge. Pravilno podešavanje proporcija je zahtevan postupak i zahteva naročito „oko za dizajn“ što rezultira osećajem udobnosti i harmonije. Pokušajte da upotrebite proporciju u svom domu kako biste stvorili vizuelnu hijerarhiju koja naglašava neke osobine, dok druge prikriva.

Pročitajte još
tekstova

Primena dizajnerskih rešenja

+381(0)69/820-88-49 office@emeraldliving.rs Bulevar vojvode Stepe 52, Novi Sad Facebook-f Linkedin Youtube Instagram primena dizajnerskih rešenja Previous Next Od trenutka kada nam  se javite, pa sve

Read More »

Saveti za uređenje dnevnog boravka

+381(0)69/820-88-49 office@emeraldliving.rs Bulevar vojvode Stepe 52, Novi Sad Facebook-f Linkedin Youtube Instagram Saveti za uređenjednevnog boravka Previous Next Dnevni boravak je pored kuhinje i trpezarije

Read More »

Principi projektovanja enterijera

+381(0)69/820-88-49 office@emeraldliving.rs Bulevar vojvode Stepe 52, Novi Sad Facebook-f Linkedin Youtube Instagram Principi projektovanja enterijera Previous Next 1. Ponavljanje Ponavljajući elementi kao što su boja,

Read More »

kontaktirajte nas